כנס אפקה Hospital at Home - חדשנות טכנולוגית ברפואה ביתית

כנס Hospital at Home - חדשנות טכנולוגית ברפואה ביתית

ד"ר זהבה בלכמן, יו"ר הכנס Hospital at Home, חברת סגל בבית הספר להנדסה רפואית וחברת ועד האיגוד הישראלי להנדסה רפואית וביולוגית מסקרת את הכנס אותו אירחה:

ב- 25.04.21 התקיים באפקה כנס בנושא Hospital at Home - חדשנות טכנולוגית ברפואה ביתית. הכנס התקיים באופן היברידי –שילוב  הרצאות אשר שודרו מהאולפן באפקה עם הרצאות בזום.
הטכנולוגיה הרפואית משתכללת ומשתפרת ועמה מתרחב האבחון והטיפול הביתי.
נחשפנו למגוון טכנולוגיות חדשניות, מאבחון ועד טיפול ממושך, אשר כל אחת מהן מהווה פריצת דרך בתחומה.
נוכחנו ברב תחומיות של הידע הנדרש לטובת פיתוח מכשור רפואי: ידע בחומרה ובתוכנה, בתקשורת ובעיבוד אותות ותמונות, בבינה מלאכותית וכמובן ברפואה.

ראינו את משמעות ההאצה בתקופה הקורונה, מהיבטים שונים: מהמפתחים באקדמיה ובתעשייה, מהמשתמשים בקליניקה, ומהאחראים על הבטיחות במשרד הבריאות. המטרה: להשאיר את החולה בבית כדי למנע הידבקויות בזמן מגיפה.
בכנס דנו גם באתגרי שיתוף ממשקי מידע של גופים רפואיים שונים, תוך שמירה על פרטיות המטופלים.

פרופ' איל צימליכמן, סגן מנהל המרכז הרפואי לרפואה וחדשנות, המרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא בתל השומר, אשר עדכן בחדשנות בטיפול מרחוק והעברת מרכז הכובד מבית החולים לבית.
ד"ר ערן פלג, מנהל מחלקת הנדסה וייעוץ בכללית הנדסה רפואית, נתן תמונת מצב אודות הרפואה הביתית בקהילה.ד"ר נדב שפר, חבר סגל והאחראי על חטיבת הנדסה קלינית בביה"ס להנדסה רפואית באפקה, סקר את פעילותו של משרד הבריאות בתחום הציוד הרפואי בעת משבר הקורונה. הרצאתו הבהירה כי למרות השאיפה להעביר פעולות רפואיות רבות בתחום לבית המטופל יש להתחשב גם בשאלות של דיוק הטיפול וביכולות של מבצע הפעולה.

חברות ישראליות המתמקדות בפיתוח ציוד רפואי המיועד לטיפול ביתי הציגו אף הן בכנס. לבית הספר להנדסה רפואית של "אפקה" הייתה קורת רוח לארח את הדירקטור לשותפויות אסטרטגיות בחברת BIOBEAT, תומר אפשטיין, בוגר בית הספר, אשר הציג את המערכת שפיתחה החברה. המערכת מאפשרת למטופל הביתי באמצעות אלקטרודה אחת ושעון לקבל על מסך דמוי טאבלט תצוגה של שורת מדדים רפואיים חשובים דוגמת קצב לב, רמת חימצון הדם, תרשים הפעילות החשמלית של הלב (א.ק.ג.), לחץ דם רציף ועוד.
איל באום, סמנכ"ל פיתוח עסקי, חברת  TYTOCARE הציג את המערכת המאפשרת לרופא לאבחן מרחוק הן ע"י ראייה באמצעות תמונות (אוזניים, גרון, עור) והן ע"י שמיעה (קולות הלב וקולות ממערכת הנשימה). מערכת זו כבר מוטמעת בבתים ובמוסדות בארץ ובחו"ל.

ד"ר בני גביש, ביופיסיקאי והמדען הראשי של חברת טובריז טכנולוגיות, הסביר כיצד תרגול נשימתי מונחה מכשיר יעיל לטיפול ביתי להורדת לחץ דם ובשיקום לב-ריאה.

בכנס הוצגו מחקרים הממחישים את הקשר בין האקדמיה והקליניקה: פרופ' אילנה ניסקי, ראש המעבדה לרובוטיקה ביו-רפואית מהמחלקה להנדסה ביו-רפואית באוניברסיטת בן גוריון הציגה טכנולוגיות רובוטיות לבישות לשיקום ביתי.
פרופ' ורד אהרונסון, ראש המרכז לעיבוד שפה באפקה, הסבירה אודות  זיהוי מוקדם של מחלות בעזרת הקול, לרבות שיתוף הפעולה עם הצבא לטובת זיהוי קורונה באמצעות עיבוד קול.

לכולם מטרה אחת – קידום הרפואה הביתית לטובת איכות הטיפול הרפואי וחיזוק הקשר בין רופא-מטופל. התמורות בעקבות תקופת הקורונה לבטח ימשיכו גם הלאה.

ישנם אתגרים רבים. ביניהם שיתוף ממשקי מידע של גופים רפואיים שונים, תוך שמירה על פרטיות המטופלים.
הטיפול הרפואי הביתי מתרחב. לישראל מקום מכובד בעולם בתחום פיתוח טכנולוגיות רפואיות. אני מניחה שמספר החברות בארץ העוסקות בטכנולוגיות ברפואה ביתית ילך ויגדל.

בנימה אופטימית זו, אני מודה לכל התורמים להצלחת הכנס ולמשתתפים.
בריאות לכולם, ולהתראות בפעילויות הבאות!

ניתן לצפות בכנס המלא ממש כאן: