פרויקט גמר במסלול הנדסה מכנית

פרויקט גמר במסלול הנדסה מכנית

10.12.2013

לימודי הנדסה מכנית בדומה לתחומי הנדסה רבים כגון הנדסת תעשייה וניהול, הנדסת תוכנה או הנדסת חשמל - הם לימודים מאתגרים וכמו תחומים משיקים אחרים גם בסופם ממתין לכל סטודנט הפתעה בדמות פרויקט גמר.

הסיבה שבעטייה סטודנטים במסלול של הנדסה מכנית צריכים להשלים פרויקט לא נולדה בחלל ריק. פרויקט הנדסי שכזה משול במידה רבה לפורטפוליו (תיק העבודות) של המעצב.

נכון, ציון טוב בפרויקט גמר יעלה את ממוצע הציונים הכולל, אבל לא רק. בוגר מסלול לימודי הנדסה מכאנית היוצא אל העולם כשהוא מצויד בפרויקט גמר, יוצא למעשה עם הוכחה חיה ליכולותיו ולכישוריו, עדות שתשמש אותו בעודו ניצב מול מעסיקים פוטנציאליים.

פרויקט גמר במסלול הנדסה מכנית – כך צריך לעשות את זה!

כאמור, להשלמת פרויקט גמר במסלול של הנדסה מכנית יש השפעה רבה על עתידו של הבוגר, כעת נשאלת השאלה כיצד להתכונן לפרויקט בסדר גודל שכזה?  הנה כמה טיפים לדרך: 

  • א. הכנה מוקדמת - כמו בכל פרויקט, מטלה או משימה, גם כאשר מדובר בפרויקט גמר במסלול הנדסה מכנית הזמן הוא גורם מכריע. ככל שתתחילו להתכונן לפרויקט מוקדם יותר, כך הסיכוי שלכם להצליח בו הוא גדול יותר. מוטב להקדיש זמן רב לתכנונו של הפרויקט ולא להמתין לרגע האחרון. בדרך כלל יש לוחות זמנים לעמוד בהם, וכדאי להגיע לשלב הבא כשאתם בטוחים ברעיון שלכם וביישומו. מוטב להתחיל לחשוב על הפרויקט כבר במהלך הלימודים, ולהתכונן אליו באופן מעשי כבר חצי שנה לקראת סיום הלימודים.
  • ב. פרקטיקה וערך מוסף –  מהנדסים מכאניים מעורבים בתחומים רבים בתעשייה. הם אחראיים לתכנון ופיתוח מגוון רחב של תהליכים ומוצרים, לכן כדאי מאוד לבחור בנושא לפרויקט הגמר שאינו סתמי. מומלץ לבחור בנושא בעל ערך והשפעה ממשית על עבודתם של אנשים ולבחור בנושא בעל יישום מעשי בתעשייה של ימינו.
  • ג. עבודת צוות -  על פי רוב פרויקט גמר במסלול הנדסה מכנית דורש עבודת צוות (בדומה לביצוע פרויקטים בעולם האמיתי). הסטודנטים צריכים לחבור לסטודנטים אחרים וביחד להשלים את הפרויקט. בהקשר הזה חשוב מאוד לבחור פרטנרים מתאימים. פרטנר מתאים זה אדם שחש את אותה התלהבות כמוכם באשר לנושא הפרויקט. פרטנר טוב זה החבר לספסל הלימודים שיש לכם מכנה משותף, שאיפות דומות ואותה רמת מוטיבציה. אם לא תקפידו לבחור את חברי הצוות שלכם, אתם עשויים למצוא את עצמכם עושים את כל הפרויקט לבד.
  • ד. נוכחות מלאה – נוכחותכם המלאה בכל המפגשים היא הכרחית, ובדיוק מסיבה זו דיברנו קודם לכן על בחירת צוות מתאים. אם בחרתם צוות שכיף לכם לעבוד איתו, בוודאי לא תתקשו להגיע לכל המפגשים, אולם אם בחרתם בצוות לא מתאים ייתכן שהרצון שלכם להיות נוכחים בכל המפגשים יהיה קטן. כך או כך, נוכחותכם המלאה דרושה בכל שלב משלבי הפרויקט. גם במקרה שבו החלטתם להוציא אל הפועל חלק מסוים בפרויקט אל ספק חיצוני, עליכם להיות מעורבים עד כמה שניתן בתהליכים ולפקח על העבודה.
  • ה. מתכוננים אל הלא נודע – לימודי הנדסה מכנית מזמנים אינסוף אפשרויות לנושא פרויקט הגמר. אבל אין זה משנה באיזה סוג של פרויקט בחרתם, עליכם לקחת בחשבון שבעיות הן בלתי נמנעות. צריך להיות מוכנים ללא נודע ולהתכונן למצב שבו תתקלו בבעיות. במקרה של בעיות, חשוב להתייעץ עם המרצה המלווה את הפרויקט ולהמשיך עם הפרויקט בנחישות וחריצות על אף הבעיות שהתעוררו. 

בשורה התחתונה - פרויקט הנדסי איכותי יביא לשגשוגו של המהנדס המתחיל. לפרויקט הגמר במסלול לימודי הנדסה מכנית השפעה מכרעת על עתידו של המהנדס ואם כבר עושים את זה, כדאי לעשות את זה נכון.