אנשי הנדסה ומדעים מדויקים – רוצים להשתלב בעולם החדש? רק במכללת אפקה: תואר שני להכשרת מומחים עם ראייה מערכתית בתחומי ה-AI. אתם שואלים, ד"ר יהודית אפרשטיין משיבה:
כולם מדברים על מערכות תבוניות, AI, בינה מלאכותית, Deep Learning – כעל התחום החם והמבוקש ביותר. למה? "משום שזה חוד החנית של הטכנולוגיה כיום, והוא מעצב את מערכות המחר. לא משנה במה אדם עוסק, מה תפקידו הנוכחי ובאיזה תחום הוא עובד – המהפך הטכנולוגי והחברתי של ה-AI ישפיע עליו השפעה דרסטית. מערכות אינטליגנטיות עוזרות לאנושות להתמודד עם Big Data ולכן תופסות יותר ויותר מקום בכל תחום עיסוק. איך מנתבים את כל המידע הזה, ובאופן החכם ביותר? ממערכות ביומטריות ועד בינה עסקית, ממציאות מדומה ועד מערכות ארגוניות עכשוויות – זהו התחום המתפתח והמסקרן ביותר, המשלב תחומי ידע וטכנולוגיות באופן המתקדם והיעיל ביותר. מה שנראה בעבר כחזון פנטסטי, הופך כיום לנגד עינינו לחלק בלתי נפרד מכל תחום ומקצוע".
למי שנחת היום מהירח, מהן בקצרה מערכות תבוניות? "אלה הן מערכות טכנולוגיות שמבינות את הסביבה, מזהות דפוסים, מתאימות עצמן לשינויים, ומבצעות פעולות חיזוי, התרעה ותמיכה בהחלטות. העולם נע בקצב מואץ לכיוון פרויקטים שמבוססים על אלגוריתמיקה של למידה חישובית: מבניית רכב אוטונומי למערכת בית חכם, מיצירת עיר חכמה למערכות אבטחה וסייבר, ממערכות תומכות החלטה בפיננסים, ועד לפיתוח עוזר אישי וירטואלי שמבין שפת אדם ונדרש למשימות שהולכות ונהיות מורכבות. מי שמפתח את האלגוריתמים הללו הם מהנדסים ואנשי תוכנה, המתמחים במערכות תבוניות. AI הוא תחום אינטרדיצסיפלינארי: בעבר מומחים בתחומים שונים בהתעסקו בהיבטים שונים של מוצר חכם: אנשי תוכנה, אנשי אנליטיקה, אנשי מוצר, חוקרים, מומחים בממשק משתמש. עם התפתחות של התחום הבינו שיש צורך להסתכל המערכת כולה כדי ליצור מוצרים תחרותיים. למשל, ברכב חכם - חיישנים, ממשק משתמש ואלגוריתמים מהווים חלק של אותה מערכת. צריך להבין בכולם, ויותר חשוב ביחסי הגומלין ביניהם, כדי לבנות רכב אוטונומי מוצלח. התחום של מערכות תבוניות מסתכל על כל הרכיבים האלה בייחד ולחוד. נכון להיום ישנו מחסור גדול בעולם בכח אדם מיומן בתחום וכך גם בארץ, ועל כן גם פוטנציאל השכר בשוק משמעותי."
מערכות תבוניות מבינות את הסביבה, מזהות דפוסים ומתאימות עצמן לשינויים
ומה יש בתוכנית שלכם? "קשה מאוד לבנות תוכנית שמעמיקה בהרבה תחומים מצד אחד, ועוסקת בנושאים מערכתיים מצד שני. אני חושבת שהצלחנו לבנות תוכנית מאוזנת שמקנה ידע רחב בתחומים כמו למידה חישובית, למידה עמוקה, עיבוד שפה טבעית ו-וידאו, וגם עוסקת במערכות יישומיות בתחומים שונים כגון רפואה, עיר חכמה ותחבורה חכמה. אנחנו עובדים עם מומחים מובילים בארץ בתחומים הנ"ל כדי לבנות תכנים המתאימים למומחים של מחר. התוכנית שלנו מעניקה כלים מתקדמים לעבודה עם מערכות תבוניות בהייטק, תעשייה, ארגונים ושאר תחומי החיים".
עבור מי מיועד המסלול לתואר שני שלכם? "התואר מיועד לאנשי הנדסה ומדעים מדוייקים. התכוננו לכך שיגיעו אנשים עם רקע שונה: חלקם בוגרים טריים, חלקם אחרי הרבה שנים בתעשייה שרוצים להשתלב בעולם החדש. במחזור הראשון והשני של התוכנית יש לנו אנשים בכירים מאוד בתעשיה וגם אנשים בעלי תוארים מתקדמים, אנשים שעוסקים בתחומים שונים ומגוונים. לחלקם זה לא קל לחזור לספסל הלימודים אחרי הפסקה וללמוד תכנים חדשים. בנינו בשבילם מערך תומך שכולל קורסי ריענון. סך הכל אנשים נהנים ואני חושבת שהצלחנו גם בזה."
תוכנית הלימודים מעניקה כלים לעבודה עם מערכות תבוניות בהייטק, תעשייה ושאר תחומי החיים
מה מייחד את התוכנית באפקה, או בקיצור: למה דוקא אצלכם? "אין עוד תוכנית כזו בארץ ללימודי תואר שני. יש מספר תוכניות מצוינות שעוסקות בחלק מההיבטים של מערכות תבוניות. למשל, יש תוכניות לדטה סיינס שמתרכזות בתכנים רלוונטיים כמו Machine Learning ו-Big Data. אך אין תוכנית שבנויה מהיסוד, כמו אצלנו, כדי להכשיר מומחים עם ראייה מערכתית. אפקה מציעה קורסים בכל אחד מהמרכיבים של המערכת התבונית, החל מקבלת הדאטה ועד מתן הפיתרון – אבל תוך ראייה גלובלית, של כל המערכת. לא רק ניתוח ועיבוד נתונים. הלא ניתן לעבוד שנים על שיפור של אלגוריתם למידה על ידי מכונה.
אבל ניתן גם לבוא ולומר: אני ארכיב במערכת עוד חיישן; אשפר את איסוף הדאטה, אשפר קצת את התהליך קבלת ההחלטה בסוף, אתייחס למכלול הרכיבים. בתפיסה הגלובלית של הרבדים התוכנית שלנו נבדלת, ובכך שהיא נותנת גם תאוריה וגם כלים מעשיים להתמודדות עם בעיות בתחום בניית מערכות תבוניות."
התחום טרי, התוכנית חדשה, ואתם עומדים בפני מחזור בוגרים ראשון של המסלול. ספרי קצת על הממשק שהיה לכם כבר עם העולם האמיתי.
"בהרבה מקרים אקדמיה והעולם האמיתי פועלים במקביל, ולכן זקוקים לממשק ביניהם. תחום המערכות התבוניות נמצא במצב ייחודי, בו התעשייה והאקדמיה פועלים בשיתוף הדוק. חלק גדול מאנשי אקדמיה לוקחים חלק בפתוח מוצרים מסחריים, ויש יותר ויותר אשני תעשיה מרגישים צורך להיות מעודכנים במה שקורה באקדמיה. יצרנו קשר עם מספר גופים במשק ששמחו לשתף איתנו פעולה, וכך סטודנטים שלנו עושים עבודות גמר בשיתוף פעולה עם הגופים הנ"ל, תוך כדי פתרון בעיות מעשיות. זוהי הזדמנות נפלאה לסטודנטים להשתמש בידע הנרכש בסביבה של חיים אמתיים.
למשל, אנחנו עובדים עם מרכז חדשנות של מוטורולה סולושינס במספר פרוייקטים לעיבוד וודאו וטקסט ליישומים של כוחות הביטחון. כמו כן יש מספר פרוייקטים עם בית חולים בלינסון לפתוח מערכות תבוניות ברפואה. אנחנו מקבלים פידבקים מאוד חיוביים על הסטודנטים שמבצעים עבודות גמר באותן חברות, וזה לא נדיר שאני שומעת בשיעורים שאלות והערות מהסטודנטים בעלי ניסיון בתעשייה, שמעידות עד כמה התואר שלנו נחוץ כמעט בכל תחום."
תואר שני להכשרת מומחים עם ראייה מערכתית בתחומי ה- AI
שתף לינק באמצעות:
https://www.afeka.ac.il/about-afeka/afeka-news/articles/תואר-שני-להכשרת-מומחים-עם-ראייה-מערכתית-בתחומי-ה-ai/WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
https://www.afeka.ac.il/about-afeka/afeka-news/articles/תואר-שני-להכשרת-מומחים-עם-ראייה-מערכתית-בתחומי-ה-ai/